Eparhija Пправославне цркве Црне Горе учествовала на консултативном састанку са вјерским заједницима које је организовало Министарство правде, људских и мањинских права у Вили Горица, 08.октобра о.г.

Преносимо саопштење Владе Црне Горе у цјелини:

“Представници Kабинета предсједника Владе Црне Горе и Министарства правде, људских и мањинских права одржали су данас, први у низу, круг консултација са представницима евидентираних вјерских заједница у Црној Гори.

Састанак је био прилика да се размјене мишљења и визије о будућој сарадњи Владе Црне Горе, Министарства правде, људских и мањинских права и вјерских заједница.

У име Владе Црне Горе присутне је поздравила савјетница предсједника Владе за мањине, Маида Горчевић, која је позвала представнике вјерских Заједница да представе проблеме и потешкоће са којима се сусријећу у раду.

Савјетница Горчевић истакла је да ће Влада, у складу са Законом о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, обезбиједити равноправност свих вјерских заједница и поштовање права и слобода, у складу са савременим стандардима у тој области.

Државни секретар мр Бојан Божовић нагласио је да Министарство правде, људских и мањинских права остаје привржено најбољој европској демократској пракси и одлучно је да осигура равноправан приступ државе према свим вјерским заједницама.

Такође, упознао је присутне са тренутним приоритетима Министарства које се односе на заокруживање законских одредби, односно израду подзаконских аката.

Представници вјерских заједница појединачно су изнијели низ потешкоћа са којима се сусријећу у свом раду, заједнички наглашавајући да је у црногорском друштву потребно градити однос толерације и размијевања према свим вјерским заједницама, те да је неопходан већи степен прихватања њихових заједница у друштву.

консултације са вјерским заједницама

Представници Владе и вјерских заједници сагласни су да је потребна већа укљученост заједница при доношењу одлука које могу утицати на њихов рад, али и важних питања за црногорско друштво која нијесу увијек вјерске природе.

Састанку су присуствовали представници Цркве Христовог Јеванђеља, Епархије Подгоричко-Дукљанске Православне Цркве Црне Горе, Цркве Исуса Христа Светаца последњих дана у Црној Гори, Хришћанске адвентистичке цркве, Хришћанског центра “Светионик”, Јеванђеоске Цркве “Ријеч Божија”, Хришћанске заједнице „Мозаик“, Библијске Хришћанске Заједнице, Заједнице Јеванђеља Исуса Христа и заједнице Баха’и Вјера.”

ИЗВОР: Влада Црне Горе