Поштовани грађани Црне Горе,

Обавјештавамо вас да је након дугог периода од 20 мјесеци и под притиском двије поништавајуће одлуке Вишег суда, предметни првостепени судија напокон заказао припремно рочиште у правном спору који је према закону дефинисан као хитан, с обзиром на то да се ради о случајевима дискриминације и повреде људских права и слобода.

Ово припремно рочиште које је заказано за 18.март представља кључни корак у нашем правном поступку, те иако са скепсом гледамо на могућност добијања праведне одлуке на Основном суду, не губимо наду да ће правда бити задовољена на вишим и међународним судским инстанцама.

Са задовољством истичемо да смо поново остварили правну побједу на Вишем суду у спору против државе и Српске Православне Цркве. Без обзира на изазове и ограничењима са којима се суочавамо, наша је дужност да истрајемо у борби за правду, не само за садашње већ и за будуће генерације.

Иако смо у овом правном поступку често били сами, без очекиване подршке других црквених и грађанских институција, наша мисија остаје непромијењена – наставићемо да се мирно и достојанствено боримо против неправедних и неуставних споразума који угрожавају темеље наше вјере и идентитета.

Позивамо све вјернике и добромислеће грађане Црне Горе да се информишу о нашем правном случају и придруже нам се у заједничкој тежњи ка праведнијем друштву.

За више информација о даљем току правног поступка, пратите наше службене канале комуникације.

С поштовањем,

Служба за односе са јавношћу

Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве Црне Горе