Поводом вијести да се организује протесни скуп под називом „Општецрногорски збор“, 03. септембра 2023.године,са нејасним циљевима и тачкама дневног реда, без обавјештења ко ће говорити и у чије име, и да ће се тамо одлучивати о црквеним питањима о смјенама и постављењу владика, дужни смо обавијестити јавност:

–             Ни владика ни свјештенство наше Епархије није организатор поменутог скупа, нити смо позвани као панелисти са могућношћу да дамо своје виђење настале ситуације и понудити конкретна рјешења.

–             Нити се саглашавамо са начином на који се сазива, ни мјестом гдје се одржава нити са ставовима до сада изнијетим у јавности по овом питању.

–             Нити ћемо учествовати нити дајемо свој благослов да ико у судјелује у акту који може довести до гушење процеса рјешавања црквеног питања и затварања могућности за канонску аутокефалност.

Имајући у виду наведено, наведени протесни скуп се не може квалификовати ни као свецрногорски, а понајмање саборни и свеправославни и нема утемељења канонима православне цркве, ни у Уставу Црне Горе, ни у Закону о слободи вјероисповијести, нити у Уставу ЦПЦ ни у Уставу наше Епархије, тако да не производни никаква правна и црквена дејства, нити нас као православне хришћане обавезују евентуални закључци.

Служба за информисање Епархије Подгоричко – дукљанске