Замољен да прокометарише најновија збивања око закључења Темељног уговора Владе Црне Горе са Српском православном црквом и најаву премијера да ће се то десити 30.октобра, у изјави за Портал Глас Црногорца, мр Владимир Лајовић, архијереј Епархије Подгоричко-дукљанске каже:
“Тешко је ишта рећи, јер јавност још није упозната са оним што је садржај тог документа који је припремио и усвојио Сабор СПЦ који је у току. Но без обзира на то, остаје да се надамо да ће нова политичка већина схватити у овом међупериоду, да без рјешења православно-црквеног питања у Црној Гори, свако једнострано закључивање Темељног уговора са СПЦ или ЦПЦ је нови клин у распето Тијело Христово у Црној Гори.

Kлин пођела, мржње и немира на националној основи у цјелокупном друштвеном бићу грађанске Црне Горе. Једноставно, без рјешавања овог претходног питања свако закључење Темељног уговора ће изазивати немире и продубити подјеле” и додао да “Самостална помјесна православна црква Црне Горе је једино рјешење тог питања, на канонским и светописамским принципима, и само са том јединственом црквом треба закључити Уговор и дати јој на коришћење и управљање све православне светиње у Црној Гори.
До тада остаје да молимо да граданског рата не буде”

Извор: Глас Црногорца