Саопштење за јавност Епархије Подгоричко-дукљанске

Виши суд у Подгорици усвојио је Жалбу Епархије Подгоричко-дукљанске и укинуо Рјешење Основног суда којом се прогласио апсолутно ненадлежан по Тужби за утврђивање ништавости, дискриминације и накнаде штете против тужење Државе Црне Горе и Српске православне цркве.

Ово је прва мала побједа на путу поништења „Темељног уговора“ коју је Влада Дритана Абазовића мимо Устава и Закона закључила са Patrijathom Српске православне цркве из Београда прије готово тачно годину дана.

Морамо нагласити да од тада, траје једно невиђено одуговлачење поступка, које се окончало грубом повредом свих процесних и материјалних норми које уређују парнични поступак. Наиме, суд је тек након 9 мјесеци без одржавања припремног рочишта одбацио тужбу због наводне апсолутне ненадлежности, покушавајући да осујети право тужиље на судску заштиту.

Сад је и правно потврђено, оно што је нама било очигледно, да је првостепени суд незаконитим рјешењем само желио да овај врућ политички кромпир одгурне од себе, али на такав начин да избјегне сукоб надлежности са Уставним судом, којег сматра стварно надлежним у овој правној ствари, чиме заправо жели да онемогући Уставни суд да се изјасни о надлежности, као и тужиљи да искористи правне љекове пред Врховним судом у евентуалном сукобу надлежности, ако настане, и тиме исцрпли сва правна средстава, односно правне љекове пред домаћим судовима које јој стоје на располагању, што међународне конвенције постављају као услов за евентуалну међународну правну заштиту.

Но како год, дубоко увјерени у уставни патриотизам, односно да се Држава у миру брани владавином права у инсититуцијама система, наставићемо да заступамо интересе свих православних вјерника у Црној Гори, а не само појединих као што чине неки црногорски политичари и вође цркве Србије, до потпуног поништења овог нецивилизацијског, дискриминаторског и неуставног акта који је нанио тешку рану нашим напорима да се ријеши православно црквено питање у Црној Гори.

ПР служба Епархије Подгоричко-дукљанске