Са забринутошћу пратимо све поступке и најаве Владе Црне Горе, односно Министарства правде, људских и мањиских права, протеклих мјесеци, које су започеле нетранспаретним и хитним измјенама Закона о сл.вјероисповјести, па преко континуираног фаворизовања СПЦ као наводно једине православне цркве у Црној Гори, па све до ове најаве закључења темељног Уговора само са њом, а све на штету интереса Црне Горе, њеног националног идентитета и рјешавања отвореног црногорског православног питања које траје од 1918.године до данас.
Умјесто да Влада посредује у отварању екуменског дијалога и помирења међу православцима који би резултирао јединственим Уговором, Влада овим саопштењима врло перфидно прави дистинкцију међу нама, односно између “цркви и других вјерских заједница”. Министар врло добро зна да Закон о слободи вјероисповјести Црне Горе, ни након измјена, не познаје ту терминологију и разлику међу “традиционалним цркавама и другим вјерским заједницама” као што је то случај у Србији, чије му је законско рјешење очито ближе.
Зато оправдано страхујемо, да министар спроводи оне инструкције које је имао као члан правног тима СПЦ, а што је и нови премијер већ најавио у свом првом телевизијском наступу као манадатар, да ће Влада овим најављеним Темељним уговором обезбједити ексклузивитет Српској православној цркви као јединој “православној цркви са историјским континуитетим” у Црној Гори, па противно историјским фактима, признати њено “канонско право Београдској патријаршији” без чије се сагласности неће моћи оснивати или ђеловати друге православне цркве”, као што је то у Србији случај, гђе се Црногорска, Румунска, Истинска и др. нијесу могле регистровати.
Вјерујемо да је то главни циљ и “корисна нејасноћа” у најави Темељног уговора, који ће вјерујем опет бити тајна за јавност, као што су биле и одредбе Измјена Закона, за које нико није имао увид прије усвајања на Влади, а на Скупстинском одбор нијесмо ни били позвани, нити нам је дата могућност да интервенишемо кроз примједбе.
Лицемјерју никад краја, јер управо ова Влада, чини све што је наводно приговарала претходној око нетранспаретности и арбитрирања у отвореном канонском питању међу православним црквама у Црној Гори, а за корист само једне стране, овог пута Београдске патријаршије. Да правни нонсенс буде потпун, то раде прије него се Српска православна црква и уписала у Јединствени регистар по овим новим одредбама Закона о сл.вјероисповјести и стекла правни субјективитет у Црној Гори да би потписала акт који већ како кажу усаглашен.
Но уздамо се у Господа Бога, да ће њихов план осујетити и да ће они у овој својој накани предомислити, као и за све веће одлуке и бомбастичне најаве које су до сада имали па одустали. У противном користићемо законска средства против дискриминације и заштиту наших људских права и вјерских слобода, до коначног рјешења православног питања на начин утемељен на историји Црне Горе, Уставу, Светом Писму и учењу светих отаца наше православне цркве.