Има ли веће манихејске саблазни него вијест да ће организатори донијети мошти светог Василија на скуп 21.децембра у Никшићу?!
Свако ко је макар мало завирио у Свето Писмо памти причу, како су племана Изреала одлучила да на ратиште из светилишта донесу Kовчег Господњи и како су послије почетне еуфорије и поклича које та вијест изазвала, доживјели страховити пораз и остали чак без самог Kовчега Господњег.
Овом причом Библија даје опомену и наук, за вијеке вјекова, да се Бог не може и не смије користити за своја ратовања и интересе.
Тако се ни свети Василије Острошки којег поштују људи свих нација и вјера и који надилази и ово вријеме и ове просторе, не смије инструментализовати за дневне властохлепне партијске и ине битке.
Ако се људи не стиде како се не боје Бога “који не гледа ко је ко, него му је из сваког народа мио онај који право чини”, па охрабрују на физичке обрачуне умјесто да у кроткости Божићњег поста позивају на молитву. Истрајавају на истим манипулацијама народом, које су изазавиле и изазивају богомржну и братомржњу, пођеле и сукобе ево 30 година.
Овај богохулни и безумни чин у функцији покушаја заустављања доношења неког законског акта је највећа негација Бога, вјере и православне духовности коју је проповиједао свети Василије, слава му и милост!

Архијереј Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве Црне Горе

Владимир Лајовић