“Браћо моја, не гледајући ко је ко, имајте вјеру у нашега Господа славе Исуса Христа”, (глава 2 стих 1,

” Ако ли гледате ко је ко, гријех чините, и закон вас кара као преступнике” (глава 2 стих 9).

Драги пријатељи, често се враћам читању Саборне Посланице Светог Апостола Јакова са акцентом на горе наведене цитате. Ова ме  посланица духовно снажи, дајући ми поуку и смјернице за мој активизам усмјерен ка афирмацији људских права лица са инвалидитетом. Полазећи од, 26 стиха, главе 2, ” Јер као што је тијело без духа мртво, тако је и вјера без ђела мртва”,  поменуте Посланице, примјећујем да је у нашој (грађанској) садашњости, много ријечи а веома мало ђела. Живимо у времену које многи интелектуалци називају постмодернизам. “Диктатуром” медија, сведени смо на конзументе одабраних информација од којих у већини, немамо никакве користи, у смислу могућности, да сазнања добијена путем предметних информације употријебимо на унапређење сопствене духовне и свјетовне егзистенције. С тим у вези и податак, да особа са неким обликом инвалидитета, према резултатима пописа, има 11% од укупног броја становништва наше државе, као да остаје само у домену статистике. Управо у поменутих 11 %, се налазе животи лица са инвалидитетом који су у вртићима, који су ученици, студенти, незапослени, као и оних који имају посао. Међу поменутих 11 % се налазе грађани којима треба у већој или мањој мјери,  примјена афирмативне акције како би у што је могуће равноправнијем односу, својим знањем, радним способностима били партнери и сарадници сугрђанима без инвалидитета. У процесу промовисања афирмативне акције, у односу према особама  са инвалидитетом, сагледавам простор за мултидисциплинарни рад, свакога од вјерника наше  православне вјерске заједнице. 

Одбаченост је најтежа

Свако од нас, поучен ријечима Саборне Посланице Светог Апостола Јакова, ” Будите пак творци ријечи, а не само слушаоци, варајући сами себе” (глава прва, стих 22),  а слиједујући ријечима Посланице Светог Апостола Павла Римљанима, глава 2, стих, 13, ” Јер нису праведни пред Богом они који слушају закон, него ће се оправдати они који испуњавају закон”, према  сопственим могућностима, може узети ућешћа у афирмисању могућности лица са инвалидитетом у Подгорици.

Драга браћо и сестре у Христу, позивам и вас, да као вјерници, активно узимате учешћа у раду, оних организација према којима имате афинитета, како би смо заједничким радом, кроз институције система афирмисали људска права и спроводили хуманитарни рад  у срединама које су мјесто вашег становања, чиме ћемо заједно наш град учинити приступачнијим како за наше суграђане са инвалидитетом, тако и за путнике , туристе са инвалидитетом који ће долазити у Подгорицу.

Знам да међу нама постоје разлике у сагледавању садашњости и тумачењу прошлости. Ипак, знајући да је “Господ Исус јуче и данас Онај исти и вавјек (Јевр 13,8)”.  учествујући заједнички, свако у мјери сопствених могућности, у афирмацији и промовисању потреба и могућности лица са инвалидитетом, слиједимо поуку Саборне Посланице Светог Апостола Јакова који нам у глави 2, стиху 8, казе, ” Но, ако ви закон царски извршујете по писму, “Љуби ближњега својега као самога себе” добро чините”. Зато поштовани пријатељи, носеци у срцу стих 18, главе 19, треће књиге Мојсијеве, ” Не буди осветљив и не носи срдње на синове народа својега, него љуби близњега својега као себе самога. ја сам Господ”, нашим заједницким радом учинимо како Подгорицу тако и нашу дрзаву  Црну Гору, бољим мјестом за живот лица са инвалидитетом, имајући при овоме на уму да нико од нас није претплаћен на здравље и да се инвалидитет може десити свакоме од нас.

Kао јеромонах молићу се, радићу, бићу сарадник свима који ће Главни град Подгорицу, и државу Црну Гору, промовисати мјестом поштовања људска права утемељених на Ријечи Божијој са посебним освртом на права лица са инвалидитетом.

Да је вјечна Црна Гора!!

Ваш брат у Христу јеромонах Антоније

У Подгорици, Љета Господњег 2019 године