Све могу кроз Христа који ме јача.” – Филипљанима 4:13

Мој Владико, док ти пишем “писма ” свјестан  сам да у садашњости  својим садржајем дјелују дијелу читалаца, као бунцање  неканонског монаха.   Увреде, понижења, живот на” првој линији фронта’ али и  истовремено мисионарење о  потреби обнављања канонске аутокефалне Православне Цркве Црне Горе. Ово је мој “крст’, Богу хвала на томе!  Црквени живот у Црној Гори је живот парадокса. Они који својим ” патриотизмом ‘ у кафанама и на крсним славама величају династију Петровић истовремено су својим дјелима против  ” аманета’ о уређењу православне цркве који  је као легат оставила  династија Петровић Његош.

Као допринос сопственом парадоксу ” благосиљају ‘ мржњу према браћи у Христу која желе очување и обнову “аманета’.  Јасно ми је  Владико, да  ће подложни манипулацијама, потомци водити” ратове ‘ својих предака док год не буде обновљене канонске Православне Цркве Црне Горе. Мисионарењем, Владико у мом животу развијам самопоуздање понизношћу пред Господом који ме удостојио да будем најмањи међу онима који бране светородну династију Петровић Његош, која је кроз Књаза Николу дефинисала статус православне цркве  у тадашњој Књажевине Црној Гори. 

Владико, мене грешног и недостојног Бог је удостојио монашења и подвига који си Ти започео. Путем твог  подвига  не могу ходати  без сазнања које ми дају Псалми Давидови – 16. поглавље, стих 2 : “Рекох Господу: ти си Господ мој, немам добра осим тебе’. Самопоуздање које имам из наведеног стиха учвршћује ме у вјеровању да ће  доћи до саборности православних хришћана у Црној Гори и обнове канонске аутокефалности. Градећи сопствено самопоуздање постом, молитвом и покајањем, знам да морам ” умријети себи’ свједочећи православној браћи у Христу о неопходности причешћивања из “истог’  путира у свим црквама и манастирима  Црне Горе. Ово је једини пут који ће Црну Гору учинити империјом у Духу а православне вјернике међусобно учинити јаком породицом у Исусу Христу по стиховима 4 и 5  Псалам 127: 4. Шта су стријеле  у руци јакоме, то су синови млади. 5  Благо човеку који је њима напунио тул свој! Неће се осрамотити кад се стану разговарати с непријатељима на вратима.). 

ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ЦРНА ГОРА! 

јеромонах Антоније