(рат против гријеха у себи и око себе)

 

“Живот је лудница из које треба побјећи’ писао је  Шарл Бодлер (Париз, 9. априла  1821. – 31. августа  1867.) француски пјесник.

Мој Владико, зашто” овај свијет ‘  не препознаје зло, оличено и у наведеним стиховима, прије него што се оно манифестује убијањем или склоношћу ка насиљу, према другачијем, односно у породици ? Одговор на ово питање, дају многи секуларни “људи од струке и науке’. Али након одговора остаје” празнина’ коју не може испунити ни једна дефиниција “стручне литературе’.

Ја прости и неуки монах, вјерујем да одговор на поменуто питање треба тражити у недовољном проучавању Светог Писма унутар  Хришћанских породица. Управо из наведеног разлога, не познавања, Књиге пророка Исаије – 14. поглавље, стих 12 “Како паде с неба, звијездо данице, кћери зорина? како се обори на земљу који си газио народе?’ многи опажају ” свјетовним очима’ , јутарњу звијезду”, „зориног  сина”, „звијезду Даницу” или „сјајну звијезду”. У њима “виде ” васпитану особу, лијепог спољашњег изгледа, успјешну у областима којима се бави. Услед недовољне посвећености Светом Писму, не познају Књигу пророка Језекија поглавље 28, стихови од 13 до 15: “. Био си у Едему врту Божјем; покривало те је свако драго камење: сарад, топаз, дијаманат, хрисолит, оних, јаспид, сафир, карбункул, смарагад и злато; онај дан кад си се родио начињени ти бише бубњи твоји и свирале. Ти си био херувим, помазан да заклањаш; и ја те поставих; ти бјеше на светој гори Божијој, хођаше посред камења огњенога.  Савршен бјеше на путовима својим од дана кад се роди докле се не нађе безакоње на теби’.

Екстремна секуларизација друштва као еквивалент политизацији цркве (кроз цркву и теологије) довела је до стања у којем наш свакодневни живот ” не чује ‘ Еванђеље по Луки – 10. поглавље, стих 18: ” А он им рече: ја виђех сотону ђе спаде с неба као муња.’.

Дакле, знамо да је метафизика зла међу нама и да исту можемо побиједити само Светим Писмом!  Али, Владико мој, колико има искрености у данашњим међусобним односима личног и друштвеног карактера? Остајући” лојални свјетовним очима’  многи код себе, своје ђеце и  блиских особа, не опажају да им на мобилним телефонима умјесто Псалми Давидових доминира Давид Гуетта француски хаус музичар.

Можемо, Владико, примјетити да се медији као и друштвене мреже, озбиљније не баве темом убијања нерођене  ђеце или како се то еуфемистички (политички коректно) каже, абортусом? Истовремено, програмски садржаји попуњени су “естетиком’ блуда и разврата о којој у  Светм Писму пише :(Приче Соломонове, поглавље 7, стихови од, 4 до 22)

Реци мудрости: сестра си ми; и пријатељицом зови разборитост, Да би те чувала од жене туђе, од туђинке, која ласка ријечима. Јер с прозора дома својега кроз решетку гледах,  И виђех међу лудима, опазих међу ђецом безумна младића,  Који иђаше улицом покрај угла њезина, и корачаше путем ка кући њезиној, У сумрак, увече, кад се уноћа и смрче; А гле, срете га жена у одијелу курвинском и лукава срца,  Плаха и пуста, којој ноге не могу стајати код куће,  Сад на пољу, сад на улици, код свакога угла вребаше.  И ухвати га, и пољуби га, и безобразно рече му: Имам жртве захвалне, данас изврших завјете своје; Зато ти изидох на сусрет да те тражим, и нађох те.

Настрла сам одар свој покривачима везенијем и простиркама Мисирским. Окадила сам постељу своју смирном, алојем и циметом. Хајде да се опијамо љубављу до зоре, да се веселимо миловањем.  Јер ми муж није код куће, отишао је на пут даљини, Узео је са собом тоболац новчани, вратиће се кући у одређени дан. Наврати га многим ријечима, глатким уснама одвуче га.

Отиде за њом одмах као што во иде на клање и као безумник у путо да буде каран,’

“Хипнозом’ медија ‘креирају’ се мушкарци  без  одговорности а жене без уздржања, што се манифестује  нарочито у млађим генерацијама!.  Зашто? Зато што једини одговор може бити да је Посланицу Ефесцима – 5. поглавље, стих 18,  “И не опијајте се вином, у коме је курварство, него се још испуњавајте Духом’  надвладала  потреба за већим бројем лајкова, коментара , шерова  и емотикона. у којима  је прихватљиво  ” развалити се’ од алкохола, секса и наркотика.  Због  феминизма жена заборави Посланицу Ефесцима – 5. поглавље, стих 22:”Жене! слушајте своје мужеве као Господа” а муж, склон “савременом ‘ схватању брака склопљеног само у свјетовној форми, ‘  игнорише заповијест “” Мужеви! љубите своје жене као што и Христос љуби цркву, и себе предаде за њу,’ (стих 25, наведеног поглавља). Тада светиња брака бива срушена!

Склони смо Владико, лагању, варању мужа односно супруге (курвању) , породичном физичком и психичком насиљу а да при томе себи говоримо, Хришћани смо. Кога лажемо, Владико мој? Лажемо себе и мазохистички  уживамо у лажима.

Да ли Владико  овим “писмом’ ја чиним себе  ауторитетом? Не, јер знам” Истинита је ријеч и свакога примања достојна да Христос Исус дође на свијет да спасе грјешнике, од којијех сам први ја.’ (Прва посланица Тимотеју, поглавље 1, стих 15). Овим “писмом’ као и сваким мојим јавним  дјеловањем, желим подстакнут,  православне Хришћане који су дио” маргиналних група’ да изучавајући дјела Светих Отаца, православне цркве, прије свега читају Свето Писмо. Желим Владико да они, користећи права и слободе које им пружа Устав Црне Горе, шире радосну вијест Јеванђеља и буду активни у борби против нихилизма овога свијета.

Владико, “поздрављам’ те у Духу, поздравом који је позив на покајање, обећање побједе, васкрсење  и вриједи више од свега материјалног,

 

Маран ата!

(Господ долази!)

(1. Кор. 16:22)

 

јеромонах Антоније