Кијевско-печерска  лавра је у Духу и простору слободна. Богослужење сада тамо врши свештенство аутокефалне Православне Цркве Украјине. Монаси на украјинском језику узносе молитве Господу нашем Исусу Христу, пресветој Богородици и Свим Светима за њихову државу Украјину.

Данас Кијевско-печерска  лавра а сјутра Црна Гора. Данас аутокефална Православне Црква Украјине а сјутра аутокефална Православна Црква Црне Горе. Ово је  Владико  твој аманет православним вјерницима Црне Горе.

Владико мој, мора доћи до  “жетве’и у Црној Гори   јер” А кад ниче усјев и род донесе, онда се показа кукољ. ‘ (стих 26, Еванђеље по Матеју – 13. поглавље). Oбећа Господ “Оставите нека расте обоје заједно до жетве; и у вријеме жетве рећи ћу жетеоцима: саберите најприје кукољ, и свежите га у снопље да га сажежем; а пшеницу свезите у житницу моју’ (стих 30, Еванђеље по Матеју – 13. поглавље). Велики духовни рат је пред нама. Близу је вријеме када ћемо, Владико “свезати кукољ’. Али да би смо били способни за” битку над биткама’,  морамо бити свјесни метафизике Традиције за чије очување и напредак “ратујемо’. Вјерујем Владико, да у овм” рату’ можемо побиједити ако будемо следовали ријечи Господњој :”Не будите среброљупци; будите задовољни онијем што имате. Јер он рече: нећу те оставити, нити ћу од тебе отступити;’ (стих 5, Посланица Јеврејима, поглавље 13). Јер само” ратници’ који нијесу среброљупци могу “ратовати’ и побиједити сходно” стратегији ратовања ‘ коју је дао Свети Апостол Павле у Посланици Филипљанима, поглавље 1, стихови, 28, 29, 30  : И ни у чем да се не плашите од противника; које је њима знак погибли а вама спасенија, и то од Бога’. “Јер се вама дарова Христа ради не само да га вјерујете него и да страдате за њ.'” “Имајући ону исту борбу какову у мени виђесте и сад чујете за мене.’. Нека би дао Бог, Владико, да у души  сваког” “ратника ‘ буде стих :” Све могу у Исусу Христу, који ми моћ даје. ” (стих 13, Посланица Филипљанима  поглавље 4).

Владико мој, умоли Господа нашег Исуса Христа, да нам буде по ријечима Светог Апостола Павла :

” Тога ради узмите све оружје Божије, да бисте се могли бранити у зли дан, и свршивши све одржати се.’ (стих 13, Посланица Ефесцима – 6. поглавље)

 

ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ЦРНА ГОРА

јеромонах Антоније