Блаженопочивши владика Антоније Абрамовић, рођен је 16.јула, а пар неђеља касније крштен је на Илиндан те 1919.године, у цркви светог Василија у Доброти. На крштењу добио је мирско име Илија.
Владика Антоније, по националности Црногорац, почиње служити у манастиру Прасквица (1935) и одлази у манастир Високе Дечане (1937). Свештенички чин је стекао 1941. године, да би 1950. године постао и дечански игуман. Остало је забиљежено да је током ИИ Свјетског рата спасио манастир од разарања. Током наредних година, обављао је службе у разним манастирима, а 1959. године постављен за игумана манастира Савине код Херцег Новог. Године 1961. био је виђен као један од могућих кандидата за упражњено мјесто митрополита црногорско-приморског.
Из Српске православне цркве добија канонски отпуст, те постаје клирик Грчке православне цкрве. Након боравка у Атини (1962), отишао је у Сјеверну Америку (1963). Ступио је у клир Руске заграничне православне цркве у Канади и три деценије касније именован за викарног епископа.
Пророчким надахнућем, као својеврсни “Црногорски Илија”, навјештавајући обнову аутекафалне православне цркве која је неканонски укинута 1918. године, Владика Антоније се одазвао позиву православних Црногораца, који се нијесу осјећали вјерницима епархија Српске православне цркве у Црној Гори, те се на црквено-народном сабору на Лучиндан 1993. ставио на чело Покрета за обновљење до тада канонски признате и једино постојеће православне цркве у Црној Гори.
Митрополит Антоније, је једна од кључних личности новије Црногорске историје. У служби Божјој провео је 60 година. Остао је упамћен као човјек храбрости, благости али снажног карактера.
Владика Антоније се упокојио 18 новембра 1996. године. Сахрањен је на Цетињу на јавном гробљу. Међутим и послије толиких година, амбивалентним односом појединих црквених великодостојника према његовом историјском дугу за Црну Гору, његови посмртни остаци ни до данас нијеси премјештени у порту неке црногорске цркве, са посебним обиљежејем које доликује Црногорским владикама, као што је био Антоније Абрамовић, покретач обнове аутокефалности наше православне цркве у Црној Гори.