НВО Монтенегро Интернатионал поднијела је Специјалном државном тужиоцу Миливоју Kатнићу кривичну пријаву против Митрополије црногорско-приморске и епископа Јоаникија због случаја прикривања случајева педофилије унутар Српске православне цркве, као и наводних случајева подвођења малољетника у Цетињском Манастиру и манастиру Дајбабе.

Уз кривичну пријаву достављена је књига бившег ђакона Српске православне цркве Бојана Јовановића ИСПОВЕСТ KАKО СМО УБИЛИ БОГА, чији издавач је МИ, као и текстови из медија у протеклом периоду, на које још нико од надлежних државних органа није реаговао када је покретање истраге у питању и довођење до коначног судског епилога, јер суд је једина релевантна институција која треба да пресуди и стави тачку на причу о монструозним злочинима који се вежу за сам врх Српске православне цркве задњих 30 година на просторима Западног Балкана, гђе год СПЦ има разгранату мрежу, међу којима је и Црна Гора.

Бојан Јовановић, као бивши ђакон Српске православне цркве, отпужио је епископа будимљанско-никшићког Митрополије црногорско приморске Јоаникија да је заташкао случајеве педофилије у Српској православној цркви, уз благослов покојног митрополита Амфилохија. Он је у петак на промоцији књиге у библиотеци “Његош” на Цетињу, говорећи о педофилији унутар Српске православне цркве казао да је “заустављањем истраге Јоаникије учествовао у прикривању педофилије у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори”, а да је у прегледању материјала учествовао Амфилохије “који је о свему знао дуже од четири деценије”.

“Амфилохију не можемо да судимо јер је умро, али морамо јавности казати да је тај човјек знао о педофилији у Српској православној цркви још док је био банатски владика. Господина Јоаникија не сматрам владиком. То је човјек који је био задужен за вођење истраге о педофилији о случајевима који су се десили у Цетинском манастиру, манастиру Дајбабе и другим манастирима на територији Црне Горе 2011, 2012. и 2013. године и који је све те случајеве заташкао”, казао је Јовановић на промоцији књиге.

О истом случају који се односи на кривичну пријаву, прошле године је у серији текстова писао и портал Актуелно, на што тужилаштво није реаговало. С обзиром да је г.дин Јовановић прозвао Специјалног државног тужиоца Миливоја Kатнића да га позове на разговор, након пријаве НВО Монтенегро Интернатионал вјерујемо да ће црногорско тужилаштво коначно покренути истрагу против лица са територије Црне Горе за које се основано сумња да су прикривала и/или чинила најтежа кривична ђела против полне слободе за која је предвиђена казна затвора до 8, односно 12 година. Очекујемо од Специјалног државног тужиоца Миливоја Kатнића да покрене истрагу и доведе до утврђивања коначне истине о томе што се све дешавало унутар зидина Српске православне цркве на територији Црне Горе.

Подсјећамо јавност, да је комисија СПЦ на челу са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем Мићовићем 2012. године покренула истрагу због наводна три случаја педофилије у Цетињском манастиру, али ова истрага није никад добила епилог и заташкана је. Сви наводи указују да су Јоаникије и Амфилохије годинама прикривали случајеве педофилије и да за то никада нијесу одговарали.

Највиши црквени функционери СПЦ дуги низ година знали су о случајевима педофилије и подвођења унутар ове вјерске организације, међутим све истраге су увијек завршаване на исти начин – “покупе материјал, уцјењују једни друге, онда се ту умјеша политика и све се заташка”. Два случаја која су највише потресла СПЦ су случајеви владика Kачавенде и Пахомија, који и поред свих доказа нису осуђени. Рецимо, Пахомије је у жижу јавности доспио након оптужби за сексуално злостављање ђечака. Након неколико година суђења, у два од четири предмета је наступила апсолутна застарјелост, док је у преостала два ослобођен кривице усљед недостатка доказа.

Јоаникије Мићовић који након смрти митрополита Амфилохија управља Митрополијом црногорско-приморском у разговору са монахом Бојаном Јовановићем који је раскринако педофилску мрежу у СПЦ, говорио је о случајевима педофилије гђе је на организован начин свештеник манастира Дајбабе Теодосије доводио малољетно лице од 13 година у манастир Светог Василија Острошког у Бијељини да спава са владиком (Kачавендом).

“Јоаникије је то ставио у записник, казао је да знају за тога свештеника и да га дуго прате”, казао је Јовановић за медије. Међутим, тај случај такође је заташкан, а лидер Митрополије црногорско-приморске Амфилохије Радовић умјесто да је све то пријавио, према писању медија, случајеве педофилије је користио да уцјењује челника СПЦ Иринеја.

Портал Актуелно такође је писао да је прије годину дана протјерани поп СПЦ Николај Стаматовић, који је у Црној Гори био стациониран (сакривен) на положају игумана манастира Златеш код Бијелог Поља био главни сводник и веома важна особа у педофилско-хомосексуалној мрежи СПЦ. Стаматовић је, како су тада писали медији, био ухапшен испред Патријаршије СПЦ у Београду у септембру 2013. године због покушаја да прода компромитујући снимак бившег владике Kачавенде са четворицом младића. Црквени врх је желио да склони Стаматовића из цркве, али проблем је био у томе што је он имао снимке и филмове владика који опште са ђецом. Након тога Стаматовић је премјештен у Црну Гору. У Бијељину је дошао владика Јоаникије који га пребацује у Црну Гору гђе је тај свештеник који је оптужен за ширење педофилије и порнографског материјала службовао до скоро у манстиру код Бијелог Поља.

Монтенегро Интернатионал ће о случајевима педофилије и најтежим злочинима против ђеце унутар СПЦ обавијестити међународну заједницу, а књига ИСПОВЕСТ KАKО СМО УБИЛИ БОГА се тренутно преводи на енглески, њемачки и италијански језик у биће доступна широм Европе и Сјеверне Америке.

Сумње о томе да СПЦ, а ни држава Србија, немају вољу ни жељу да се обрачунају са сексуланим предаторима и педофилима међу свештенством подгријала је и изјава пок. српског патријарха Иринеја у случају “Продекан и силовање” – Студенткиња Богословије: Професор сотона ме силовао. Иринеј је, према писању медија, заокружио читаву аферу око силовања ријечима да је “начуо неке ствари, провјеравао, али да није могао да добије довољно потврда за оптужбе због силовања”.

Ђакон Бојан Јовановић, односно отац Серафим, приликом гостовања у емисији “Живот прича” открио је да су у двору Kачавенде прављене разне журке и пијанке, као и да је гледао како су игумани подводили младиће. Јовановић је тада твдио и да је видио пребијање оних који су причали да је владика педофил и хомосексуалац.

“Довођени су ђечаци без родитеља, из сиромашних породица, и ниједан није смио бити старији од 11 година”, казао је Јовановић.

Јовановић је питао владику Јоаникија Мићовића “зашто крије случајеве педофилије” на што му је он одговорио да је то “опасна прича” и да ако се то разоткрије “онда би сви били готови”.

Јовановић је широј јавности постао познат када је 2014. године објавио књигу у којој је разоткрио хомосексуално-педофилску мрежу унутар СПЦ. Један од кључних људи у тој мрежи био је рашчињени владика Василије Kачавенда који је, према наводима из књиге Јовановића “сексуално узнемиравао монахе и тражио да му подводе ђецу”.

“СПЦ је због три случаја педофилије у Цетињском манастиру наводно покренула истрагу 2012. године, али нијесу звали мене да свједочим у тој комисији. Тада је свједочило 40 других свештеника прије мене. Игром случаја дошао сам на сједницу те комисије и срео владику Јована Шумадијског којем сам ‘пљуснуо у лице’ неке компромитујуће податке, па ме је он препоручио владики Јоаникију Мићовићу који је био на челу комисије као човјек који се бави просвјетом у Синоду СПЦ”, објашњава Јовановић на почетку своје исповијести у које је портал Актуелно имао увид (хттпс://www.актуелно.ме/црна-гора/исповијест-монаха-серафима-1-амфилохије-и-јоаникије-затаскавали-опасну-прицу-о-педофилији-у-спц/).

Даље наводи да се са Јоаникијем нашао у Патријаршији у Београду гђе су отворили тему педофилије.

“Јоаникије је мени почео да прича, да ме куне Светим Петром Цетињским, руком Светог Јована Kрститеља, а ја сам на то рекао – владико оставите те приче за некога другог, знам како је организована педофилија у СПЦ и да ако хоћете да помогнете помозите, ако не, да идем негђе друго. Јоаникије је мени тада понудио да ме врати у цркву да ми да звање ђакона, али прије него што ми је било шта друго понудио рекао сам му експлицитно да не може он да ме врати у цркву јер јој припадам душом и тијелом, и да ме не уцјењује”, казао је Јовановић и додао:

“Снимке и филмове педофилског садржаја погледали су сви у Синоду укључујући и патријарха Иринеја и Амфилохија. Прије ове истраге која је покренута 2012. вођене су и друге истраге о педофилији и у њих су били укључени и Амфилихије и Иринеј”, казао је Јовановић прошле године за Актуелно.

Kњига ИСПОВЕСТ KАKО СМО УБИЛИ БОГА доступна је на сљедећем линку хттпс://какосмоубилибога.ме/, а ускоро ће се широм Црне Горе наћи у продаји и њено штампано издање.

ИЗВОР: https://montenegrointernational.org/mi-podnijela-krivicnu-prijavu-protiv-mitropolije-crnogorsko-primorske-i-episkopa-joanikija-za-prikrivanje-pedofilije/