Кад на суду падне тај срамни акт, темељни уговор” са Црквом Србије (СПЦ), а то ће се десити тачно кад буде требало, питање власништва над православним храмовима  Црне Горе изграђеним прије 1918. године ће се ријешавати посебним законом, као и питање рестируције свих сакралних објеката у нашој држави — објавио је данас Владимир (Лајовић), владика Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве Црне Горе.

Ова по црногорском закону уредно регистрована вјерска заједница недавно је саопштила да јој је Виши суд у Подгорици усвојио жалбу и укинуо рјешење Основног суда којим се неосновано прогласио апсолутно ненадлежан по њиховој тужби за утврђивање ништавости, дискриминације и накнаде штете против тужене Државе Црне Горе и СПЦ”.

Након одлуке на Вишем суду, Основни суд ће морати поново да разматра и одлучи по тој жалби.

Прва, мала побједа на путу поништења ‘темељног уговора’ коју је Влада Дритана Абазовића, мимо Устава и закона, закључила са Патријаршијом СПЦ”, саопштено је.

Под притиском Цркве Србије, крајем 2020. укинуте су у парламенту одредбе о питању сакралне имовине из важећег Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница, који усвојен крајем 2019. године. Потом је у јуну 2021. Црква Србије (овдашње подручне јој епархије) регистрована као вјерска заједница — први пут у историји Црне Горе.

Но, оцјењује Владимир, бивши клирик Црногорске православне цркве остала је празнина коју су покушали да заташкају тзв. темељним уговором”, потписаним у августу прошле године.

Сматра да ће поништење темељног уговора” са Црквом Србије бити увод да се у Црној Гори ријеши црквено православно питање на канонски начин”.

Потписао би се један, једини уговор са Православном црквом Црне Горе, као што је један за Римокатоличку цркву у Црној Гори, један за Исламску заједницу Црне Горе и један за Јеврејску заједницу Црне Горе, а који нијесу питање власништва уопште третирали у уговорима — јер је држава од 2006. суверена да то питање рјешава својим законима”.

Или ће СПЦ укинути државу Црну Гору, или ће држава, ако одоли — а вјерујем да хоће — овако то ријешити, на трајним основама”.

Извор: Антена М