У бесконачном низу крајње сулудих псеудоаргумената, у медијима се понавља мантра да ће “судец́и према одредбама црногорског Закона о слободи вјероисповијести, СПЦ морати да пронађе матични број и извод из књиге рођених — Светог Саве”, чиме се потенцира веома дискутабилна прича да је СПЦ стара преко 800 година и да у Црној Гори постоји од оснивања 1219. године

Централа Српске православне цркве (СПЦ) и одређени политичко-инителектуални кругови блиски тој вјерској организацији, покренули су ових дана, прије свега преко медија у Србији, жестоку помпу којом желе да представе апсурдним одредбе Закона о слободи вјероисповијести који је јуче ступио на снагу.

Тако се у бесконачном низу крајње сулудих псеудоаргумената, у медијима понавља да ће “судец́и према одредбама црногорског Закона о слободи вјероисповијести, СПЦ морати да пронађе матични број и извод из књиге рођених — Светог Саве”. Тиме се потенцира веома дискутабилна прича да је СПЦ стара преко 800 година и да у Црној Гори постоји од оснивања 1219. године.

Међутим, да би овај податак лако демантовали не морамо да претурамо по законима Црне Горе, јер би то већ у старту било сумњиво одређеним политичко-вјерским круговима. Довољно је да се позовемо на закон који је усвојен, ни мање ни више, него у Србији, гђе је, да само напоменемо, Српска православна црква регистрована као правни субјект (што није случај у Црној Гори).

Епархија подгоричко-дукљанска прослиједила је порталу Актуелно изводе из документације који недвосмислено указују на то када је Српска православна црква регистрована као правни субјекат у држави Србији. Kако је Ђакон Епархије Борис Поповић навео у објашњењу, чак и држава Србија признаје да је СПЦ регистрована 1836. године.

“Одредбе Закона о црквама и вјерским заједницима Републике Србије („Службени гласник РС“, број 36 од 27. априла 2006. године), који је ступио на снагу у мају 2006. године најбољи је доказ, да ће СПЦ у Црној Гори, ако се по новом Закону о слободи вјероисповијести жели регистровати као СПЦ, изгубити активну легитимацију да потражује ишта прије 1929. године, када је постала инокосним Законом Kраља СХС Александра Kарађорђевића”, написао је у свом објашњењу Поповић.

Овај Закон Републике Србије из 2006. године, како Поповић даље објашњава, у члану 11 став 1, недвосмислено показује од када се СПЦ води као правно лице.

“По одредбама овог Закона из 2006. године недвосмислено се види да правни субјективитет СПЦ у Србији, потиче од 1836. године, када је Београдска митрополија (која није обухватала Цетињску) добила аутономију од Цариградске патријаршије. Тиме Србија сама негира оно што МЦП покушава да наметне Црној Гори као истину о постојању 800 година аутокефалности СПЦ, односно Зетске епископије”, наводи Поповић.

Kако истиче објашњавајући документа која је приложила Епархија подгроичко-дукљанска, једина црква која је постојала на територији данашње Црне Горе до 1918. године је Аутокефална православна митрополија у Kњажевини Црној Гори, која је била корисник црквене имовине без права располагања (што је као својинско овлашћење припадало искључиво Држави) по Општем имовинском законику из 1887. године.

Извор: Актуелно.ме