Архијерејски сабор Грчке православне цркве, како је „Антена М” и најављивала, на данашњем засиједању службено је признао канонску аутокефалију Православној цркви Украјине.На тај начин Грчка и Украјинска црква ступају у канонско и литургијско јединство.

Ванредним архијерејским сабором Грчке православне цркве предśедавао је архиепископ Атине и цијеле Грчке Јероним – објавила је грчка цквена агенција „Ромфеа”.

Јероним је предочио студију насловљену „Информација о аутокефалији Цркве Украјине” на темељу позитивних налаза двије синодске комисије да је давање аутокефалије Украјинцима од стране Васељенске патријаршије канонски регуларно.

„У томе духу, предлажем да признамо Аутокефалну православну Цркву у независној украјинској држави”, казао је блажењејши Јероним у закључку своје презентације.

(„Информацију о аутокефалији Цркве Украјине” архиепископа Јеронима погледајте ОВЂЕ)

Након тога, грчки архијереји су гласали.

Одлуку о признању Украјинске цркве грчки архијереји донијели су већином гласова.


Претходно, Синод Грчке цркве је на састанку 26-28. августа о.г. у складу с препорукама својих синодских комисија објавио да „1) признаје канонско право Васељенскога Патријарха на дођелу аутокефалије и 2) признаје привилегију поглавара Грчке цркве (архиепископа Јеронима) да се даље бави питањем Украјинске цркве”.

Службено признање Украјинске цркве, процјењује се, суочиће Грчку цркву са осветом Руске православне цркве, која је, уз помоћ дипломатије Руске Федерације, снажно, директно и посредно, притискала грчке архијереје да остану уздржани поводом Украјине.

Претходних мјесеци вођене су у Грчкој снажне кампање „за” и „против” признања Православне цркве Украјине.

Руси су јавно поручили да ће прекнути канонско и литургијско јединство са Грчком црквом уколико призна Украјинску цркву.


Поглавар Православне цркве Украјине, митрополити кијевски и цијеле Украјине, Епифаниј, издао је саопштење:

„Захвалан сам брату у Христу, поглавару Грчке цркве блажењејшем архиепископу Атине и цијеле Грчке Јерониму и архијерејима, који су данас подржали став Синода Грчке и слиједили канонску и историјску одлуку Васељенскога Патријарха.

Грчку и Украјину, наша два народа, повезују многе славне странице историје, пријатељства и сарадње. Успостављање потпунога евхаристијскога јединства и званичнога односа између цркава Грчке и Украјине још је једна страница која ц́е се заувијек урезати у нашу историју и у наша срца!

Вјерујем да ц́у у блиској будуц́ности имати задовољство да поśетим оне који су блиски моме срцу и да у Атини лично пренесем своја оśец́ања љубави и поштовања блажењејшем архиепископу Јерониму, брац́и архијерејима и васколикој Грчкој цркви”.


Протојереј Николај Балашов, замјеник шефа Одељења за вањске црквене односе Московске патријаршије, прокоментарисао је испред Руске православне цркве данашњу одлуку Грчке цркве.

„Упркос добро утемељеним приједлозима бројних грчких владика да се тренутно уздрже од доношења одлуке, Архијерејски сабор Грчке цркве донио је одлуку у корист признавања Православне цркве Украјине. Оцјену посљедица овакве одлуке на односе између Руске и Грчке цркве дац́е Свети Синод Московске патријаршије”, рекао је Балашов за „РИА Новости”.

Митрополит Иларион Алфејев истој агенцији је прије три дана казао:

„Kо призна расколнике Украјине – биће изолован!”


Грчка православна црква у међувремену се огласила службеним саопштењем за јавност.

Наводи да данас на Архијерејскоме сабору нико није био против аутокефалије Украјинске цркве, али је „седам митрополита било за то да се таква одлука одложи”.

На данашњем Архијерејскоме сабору Грчке цркве било је укупно 72 учесника.

Резултат гласања сугерише закључак о потпуној катастрофи руских напора у Грчкој да се заустави процес признавања Украјинске цркве.


Румунска и Kипарска црква сљедеће су које ће признати аутокефалију Православној цркви Украјине – јављају данас украјински медији.

Српска православна црква, својим саборским одлукама, саопштила је да неће признати аутокефалију Украјинцима.


Kако се незванично очекује, већ śутра ће на литургији предстојатељ Грчке цркве архиепископ Јероним поменути поглавара Украјинске цркве митрополита Епифанија као 15-ог по реду у диптиху помјесних аутокефалних цркава.

Пише: Владо Јовановић

Извор: Антена М