„Претварате се да сте један од најпродуховљенијих архијереја у Цркви Србије. Питам се: постоји ли духовност без еклисиологије? За мене, не! Никада се раније нијесам сусрио са таквом изопаченошц́у истине”, пише архимандрит Романос.

Повод за осврт, који објављује грчки портал „ЦретеДоц”, јесте Амфилохијев интервју руској агенцији „ТАЦЦ”. Изводи из интервјуа су добили публицитет у грчким медијима.

Амфилохије је оцијенио да би „покушај Цариградске патријаршије да понови ‘украјински сценарио’ на Балкану био објава рата Српској православној цркви”, али не вјерује да се „модел православнога раскола у Украјини може поновити на Балкану или у Црној Гори”. „Ипак, након збивања у Украјини, све се може очекивати. И даље се надам да се то нец́е догодити”. Изразио је жаљење што на Вартоломеја унутар Васељенске патријаршије, како тврди, „не утичу најзаслужнији, вец́ одређена група младих митрополита, који својим амбицијама подстичу Патријарха на одређене акције”.

„Да ли сте Ви, Високопреосвећени, били онај који је био у близини Светога Пајсија?”, пита га архимандрит Романос Анастасиадис. „Да ли сте нешто научили? Да ли би се сложило са ставовима из Вашега интервјуа? Зар Вас се не би стидио? Или Вам је само требао његов ауторитет како би гајили профил мудраца у Вашој помјесној Цркви?”

У Амфилохијевим биографијама наводе да је „велики утицај на духовноме уздизању”, током његова боравка у Грчкој (1967-1974), „извршио светогорски старац Пајсије”. Амфилохије истиче како је „извјестан период, од готово десет мјесеци, провео, већ као јеромонах, у близини његове келије”.

Архимандрит Романос Анастасиадис даље пише: „Желио сам да се позабавим с морбидном и изразито произвољном, непостојец́ом еклисиологијом коју желите да лансирате, али нец́у то учинити јер бих губио вријеме на нешто што је од првога читања танко и јадно”.

„Сада Вам не одговара васељенски патријарх Вартоломеј који смјело преузима одговорности свога Пријестола”. Након догађаја у Украјини, тј. Вартоломејева дођељивања томоса о аутокефалији Православној цркви Украјине, Амфилохије је „узнемирен због поступака овога храброга Патријарха”.

Архимандрит поручује Амфилохију: „Васељенски Патријарх је добар и потребан кад пише писма Предśеднику Црне Горе о Вашим црквеним темама, али кад се он понаша у складу са својим канонским и историјским одговорностима онда Вам се он ‘мијеша у унутрашња питања’”.


Ово је први пут да су из Васељенске патријаршије узвратили на критике Амфилохија Радовића.

Архимандрит Романос Анастасиадис свој чланак није могао објавити без благослова макар свога претпостављенога архијереја – архиепископа критскога Иринеја Афанасиадиса.

Архиепископ Иринеј, рођен 1933, један је од најутицајнијих архијереја Васељенске патријаршије. Он је био непосредни домаћин сабора који је у јуну 2016. окупио десет цркава, а који су Руска и још три позване цркве бојкотовале.

Пише: Владимир Јовановић

Извор: Антена М