Стварање једнинствене православне цркве у Црној Гори допринијеће превазилажењу несугласица и раскола у тој републици и да се тај задатак може упоредити са обнављањем црногорске независности 2006. године, пише водећи руски дневник Kомерсант у чланку под насловом “Црна Гора се поново одваја од Србије”. Њена православна црква постаће аутокефална”. Наш портал преноси кључне ђелове тог чланка.

Мило Ђукановић фото Геттy Имагес
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је саопштио да ће држава имати своју аутокефалну цркву. По његовим ријечима, то је потребно како би се превазишао раскол између Црногораца и Срба који живе у земљи. Процес ће се одвијати по украјинском моделу: путем уједињавања постојећих православних цркава у Црној Гори, црногорске и српске – и њеног одвајања од Српске православне цркве (СПЦ).

Своју програмску изјаву Ђукановић је дао крајем прошле неђеље у интервјуу програму “Жива истина” црногорске телевизије.

“Аутокефална православна црква у Црној Гори има историју и традицију, зато је неупитно право савремене Црне Горе да започне операцију њеног обнављања,— рекао је предсједник. — Потребна је јасна стратегија, аргументи су на нашој страни. Немам дилему какав ће бити исход: Црна Гора ће без сумње имати своју аутокефалну православну цркву”. Тај задатак се може упоредити са обнављањем црногорске независности 2006. године.

Тренутно је у Црној Гори већинска СПЦ, која има званични статус и коју су признале остале свјетске цркве. Црмогорска православна црлва нема такав статус, али је многи Црногорци прихватају као своју, називајући СПЦ “црквом друге државе” (Србије).

Сматра се да је раскол између Срба који живе у Црној Гори (око 30 одсто становништва) и Црногораца (45 одсто) не само најоштрији проблем државе, већ и коријен многих других проблема које има.

Мило Ђукановић је убијеђен да тај раскол може да се превазиђе стварањем једнинствене православне цркве у Црној Гори.

“Наша главна инспирација је покушај помирења” – објаснио је предсједник, додајући да није ријеч о стварању јединствене Црногорске православне цркве као супротности СПЦ и да су врата отворена за све.

Црногорски лидер не сумња да ће Православна црква Црне Горе добити аутокефалност, јер ју је имала вјековима. Kако су објаснили Kомерсанту црногорски експерти у области православља, основе Црногорске митрополије ударене још 1485. године, њену аутокефалност су признавали и Васељенска патријаршија, и Руска православна црква, што је потврђено документима, а митрополија је поништена послије укључења Црне Горе у Kраљевину Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године.

“Украјинци су добили томос, мада њихова црква никада није била аутокефална, зато нема ниједног закона – ни Божијег, ни људског на основу којег не може бити створена аутокефална црква у Цној Гори” – сматра један од водећих балканских експерата у области православља Владимир Јовановић.

Ипак, СПЦ је 27. јуна објавила на свом сајту писмо патријарха Вартоломеја предсједнику Црне Горе. У њему се тврди да Црногорска православна црква никада није била аутокефална и да Васељенска патријаршија признаје у Црној Гори само миртрополита СПЦ Амфилохија.

У кабинету предсједника Црне Горе су тада саопштили да писмо нијесу добили. Али, у интервјуу црногорској телевизији, прошлог петка, Ђукановић је објаснио да је писмо Вартоломеја стигло у црногорску амбасаду у Анкари тек 3. јула, и да је судећи по печату турске поште било послато 1. јула.

“Тако необичан начин слања веома говори и о садржају писма — коментарисао је црногорски предсједник.

-Много тога указује на то да је писмо осмишљено у Црној Гори”. Он је обећао да ће пажљиво проучити писмо и почети дијалог са Васељенском патријаршијом.

Изјава црногорског лидера се подударила са завршном етапом дебате о закону о слободи вјероиспосвести, који треба да замијени закон од још прије пола вијека, и што је најважније, да ријеши питање црквене својине. Тај закон, који може да буде усвојен већ до краја јула, предвиђа повратак у државну својину црквених објеката, који су до 1918. године припадали држави. Изузетак ће бити само за оне за које постоје документи који потврђују права другог власника. Документ се припремао дуго, недавно је прошао експертизу и добио позитивну оцјену Венецијанске комисије Савјета Европе.

Али је СПЦ нови закон дочекала на нож, тврдећи да држава намјерава да незаконито одузме власништво цркве.

Улози у овом спору су доста велики. У вријеме крвавих балканских ратова 1990 – их СПЦ је успјела да препише на себе не мало имања и објеката, чија се цијена процјењује на милијарду еура. Данас, њени свештеници обећавају да штите власништво “не штедећи свој живот”. Власти одговарају да ће закон у сваком случају бити усвојен и реализован.

У окружењу црногорског предсједника Kомерсанту су рекли да “кретање према формирању јединствене православне цркве у Црној Гори треба да допринесе превазилажењу свих несугласица и раскола”, али да су упоредо са тим признали: “Тај процес није брз”.

И сам Ђукановић је у интервјуу изјавио: “И државу нијесмо обновили за годину дана, за обнављање аутокефалности цркве такође ће бити потребно вријеме”.

Извор: Актуелно.ме