Пошто се огромна већина бави спорадичним порукама писма Патријарха Вартоломеја предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, тумачећи их у сладу са својим партикуларним интересима, морамо истаћи двије непобитне чињенице, о којима се ћути или праве корисне нејасноће, тврди за ЦдМ архимандрит епархије подгоричко-дукљанске Владимир Лајовић.

Прва је, како истиче Лајовић, да нема ничег изненађујућег у констатацији Његове светости Васељенског Патријарха да Црногорска православна црква (која је основана 1993. године) никад није била аутокефална и канонски призната.

“Јер она је и настала као израз насушне црногорске потребе да у јеку разарајућих ратова има свој духовни израз који произилази из њене хиљадугодишње државне и духовне аутентичности. Тај покрет је и настао управо са намјером да се отпочне процес обнове Аутокефалне Црногорске православна цркве која је постојала до 1918.године (што је историјски факат) као аутокефална, канонски призната, у еухаристијском јединству са свим помијесним црквама у васељени, која је признавала апостолско преимућство Васељнској патријаршији, са манастирума који су били у дрзавном власништву и Митрополитом Цетињским који се бирао из реда архијереја у Црној Гори”, напомиње Лајовић.

Друга непобитна чињеница, како тврди Лајовић, јесте та да је више него очигледно да афирмисање само једне адресе у Црној Гори у односу на четири равноправне прекогранчне епархије СПЦ које тренутно функсионишу на овој територији, јасна порука да се политика Београдске Патријаршије оголила као геополитицки инструмент само одређених центара моћи и да је врло партикуларна у односу на васељенску димензију православља, коме Црна Гора вјековно припада.

“И управо је ово писмо доказ да је рјешавање црквеног питања у Црној Гори и обнове њене аутокефалности и нужно и могуће. На овај или она начин”, закључио је Лајовић.

Да подсјетимо, Митрополија црногорско приморска раније је доставила медијима писмо које је Вартоломеј упутио предсједнику државе Милу Ђукановићу. У писму наводи да Црногорска црква никад није била аутокефална, те да признају само МЦП.

Извор: ЦДМ