У Христовој радости поздрављамо историјску одлуку Сабора сестринске православне цркве, која је на иницијативу Његове Свесветости Екуменског Патријарха г.г.Вартоломеја I, ступила у канонско и литургијско јединство са Македонском православном црквом – Охридском Архиепископијом и признала њену аутокефалност.

Гледајући заједничке службе које смо могли пратити преко медија задњих дана због порука које су се чуле, кличемо и ми уз псалтир: “Гле, како је лијепо и красно кад браћа живе заједно”.

Након свега, двије нам поруке одзвањају у овом чудесном догађају залијечења раскола унутар православне цркве; једна, која је произашла из говора Архиепископа Стефана, да је екуменски дијалог могућ само ако смо једнаки, ако не омаловажавамо оног другог, “него га чинимо већим од себе”, и друга, Патријарха Порфирија, који је признајући аутокефалност МПЦ-ОА, прогласио јединство у Христу, јер се управо аутокефалношћу долази до саборности и зацјељења рана.

Епархија Подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне Горе је и 2018. и 2020. године, када је слала позиве на екуменски дијалог православној браћи у Црној Гори, прокламовала исте вриједности и поруке: да смо сви једнаки пред Богом, да се јединство гради само у Христу, а не на томе да смо “један народ” у етничком смислу. Јер према учењу апостола и пророка јединство и саборност Цркве се остварује исправним вјероисповиједањем, а не етнофилетизмом негирајући туђи идентитет. Насупрот деценијске праксе, као савременици овог историјског догађаја, свједочимо како се на канонски начин афирмише јединство цркве у различитостима.

Дајући славу Господу за све то, ми настављамо да се молимо да једног дана и у Црној Гори сазрије самосвијест (аутокефалија) у православном народу, да разумијемо да нас само Христ, православно вјероисповједање и држава Црна Гора уједињују.

Христос посреди нас,

Епархија Подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне Горе