Путопис доноси опис Иријартове посјете Црној Гори 1874. године, током које је био у прилици и да упозна књаза Николу И Петровића, као и црногорске званичнике из његове непосредне близине.

Ова изузетно вриједна есејисистичко-антрополошко-путописна књига француског публицисте, новинара, вјероватно баскијског поријекла, на готово 200 страница садржи и 43 драгоцјене илустрације и једну географску карту, које говоре више од ријечи, и могу нам приближити живот у Црној Гори, у вријеме непосредно прије Вељег рата из којег ће Црна Гора изаћи као побједник и добити на Берлинском конгресу међународно признање њене независности.
Иријартове књиге говоре саме за себе и без личног увида не може се у потпуности схватити, то је и разлог што се нећемо упуштати у шире излагање њеног садржаја, већ ћемо се кратко осврнути на његова запажања када је у питању Црногорска православна црква, због актуелности тога питања.

Шарл Иријарти објашњава да је Црногорска црква независна, да нема “капа” над собом и да је неколико пута протествовала против претензија Цариградског патријарха и оних Синода Руског. Једино приликом хиротоније, владика би ишао у Москву. У наставку овај чувени француски публициста помиње нама познато писмо Правитељствујећег суда црногорског и брдског из 3.јула 1804 године, којим обратио писмима руском цару и руском Министарству вањских послова, истакнувши потпуну независност и самосталност Црне Горе спрам Русије, како у црквеном тако и у државном погледу. “Гашењем Пећке патријаршије 1766. године, “наш господин Митрополит остао (је) по себи у овдашњој цркви у независности икаквој власти као други архијереји”, да “од најстаријег времена вјеру хришћанску нијесмо од Руса, него од Грка примили”, те да “ми народ црногорски и брдски не стојимо под поданством Руске империје, него само под моралним покровитељством.

Илустрација Цетињског манастира, сједишта Митрополита Илариона Рогановића
Интересатно је запажање Иријартија у вези распођеле прихода које је остваривала Црква (о којима на више мјеста говори и наводи примјер манастира Острог у којем је бивало да у једном дану буде прилога од преко 10.000 француских франака), па наводи: “Принц Никола И, суверен независне земље, у првим годинама његове владе, и даље је имао апсолутну власт; добровољно, теоретски, да делегира дио моћи на друге, успостављајући мини лидере у различитим гранама државне управе коју је створио. До тада је имао слободу диспозиције, без синдиката, свих прихода државе, као и прихода Цркве.”


Иријарти говори о великим скуповима Црногораца на тргу испред манастрира, како се у светој озбиљности сви крсте на звук звона и да би се по томе могло рећи да су Црногорци врло религиозни народ. Међутим додаје да је то тачно само у одређеној мјери, да бољи познаваоци говоре да су Црногорци слободни мислиоци јужнославенске расе, да цркве остају готово празне у вријеме служби, а вањска пракса је сујевјерна и интересује их много више од праве суштине религије.” па додаје “Овђе смо поново приморани да примијетимо велику недосљедност између супстанце и форме. Тако да су цркве бројне; у Kњажевини их има четири стотине која нема двије стотине тисућа душа; а број свјештеника досеже на пет шест стотина; милостиње су изобине, пости се. Стриктно посматрано, изградња неке цркве која не практикује православни обред није дозвољена.”

“Попови су веома неуки, а ипак уживају ауторитет људи, јер припадају народу и учествују у његовим борбама, носећи крст једном руком а заставу у другој. У Манастирским објектима монаси су у недостатку, у тим различитим објектима углавном служе попови. Црногорски поп има изглед руског или српског папа из Хрватске, Босне и Србије, који се препознаје по бради, дугој коси и широкој хаљини, коју племенито носи; али ипак, ипак је за странца тешко разабрати свети карактер представника религије, јер се у Kнежевини сусрећу многи свјештеници обучени као и други Црногорци, кратка коса, руке на појасу, војно понашање као код горштака, а ипак су посвећени. Иако су попови, уплићу се у конобе или у кафане, пуше лулу, пију ракију, а ако је потребно узеће и гусле, “као поп чији портрет сам направио у хотелу на Цетињу, а кога се собарица хвалила, показући ми његове медаље које је зарадио на бојном пољу.”

“Све цркве које смо посјетили су а-приори једноставних моитива. Постоји општи тип који подсјећа на цркву Монпадерно, објављену на нашем путовању: Трст и Истра унутрашња диспозиција је она грчке цркве, са уобичајеном пођелом; у њу се отвара иконостас, који скрива послужитеља у одређеним тренуцима, да то допре до посматрача, заједно са зракама јарке свјетлости, уз мирисе тамјана и смирне. Цркве су врло једноставне, али су литургије помпезне: украси, довољно богати, савремени су због великодушности суверана. Апсолутно ништа није остало од накита и светих предмета који чине благо о којем говоре древне хронике млетачких путника, које су давали Српски краљеви, краљевима и приматима Зете. Све је распршено током турске инвазије”

“Људи стоје током читаве литургије, а чак су и принчеви дужни да остану у стојећем ставу. Вјерници морају оставити своје пушке на улазу у цркве, повјеравајући их неком старијем да чува.” – француски путописац додаје – ” Благдани су веома бројни, по грчком календару, а једна од пошасти народа је управо обичај која је уговорен, умјесто да се штеди у оне дане празног хода, на славама се ужива са вишком трошкова, што је прави узрок сиромаштва. У земљама блиским Црној Гори, гђе је становништво католичко, фрањевци осуђују оне који у таквим приликама троше мјесечна примања породице за једна дан. Ове црквене славе, сасвим различити од обавезних светковина, као што су свети дани Васкрса, Духова, Узнесења и Свете Светости Божића. Kњаз Данило је чинио све да сузбије оваква расипништва.”

Превод путописа Шарла Иријарта (1832-1898) “МОНТЕНЕГРО” објављеног у листу Тоур ду Монде 1877. године, касније биће објављен и у форми монографске публикације на италијанском језику у Милану, 1878. године.

Аутор: мр Владимир Лајовић, архимандрит


5 Comments

Buy do follinks · 08/04/2023 at 05:16

The quality of content on this blog is truly exceptional. The author’s writing is both informative and interesting, and their ability to provide a unique perspective on a variety of topics is truly impressive. What I appreciate most about this blog is its attention to detail and its commitment to providing well-researched and unbiased perspectives. The author has a real talent for breaking down complex ideas and making them approachable for readers of all levels. Overall, this blog is an invaluable resource for anyone looking to expand their knowledge and understanding of the world.

rtp dewa89 · 27/04/2023 at 15:07

I’m not that much of a internet reader
to be honest but your blogs really nice, keep it up!
I’ll go ahead and bookmark your website to come back
in the future. Many thanks

Feel free to visit my site rtp dewa89

Kamagra Oral Jelly Prezzo · 10/05/2023 at 23:49

What’s up to every one, it’s really a nice for me to
visit this web page, it consists of useful Information.

my blog Kamagra Oral Jelly Prezzo

website · 15/05/2023 at 06:31

I just like the helpful information you supply for your articles.
I’ll bookmark your blog and test again here frequently.
I’m slightly certain I’ll be told plenty of new stuff
proper here! Best of luck for the next!

Kamagra Espana · 17/05/2023 at 15:42

Heya i’m for the first time here. I came across this board and
I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back
and aid others like you aided me.

Feel free to surf to my web blog – Kamagra Espana

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *