Из медија смо сазнали да је вођство ЦПЦ, на наводни наговор неких страних служби, у сред изборне кампање, припремило Уговор са Владом ЦГ у техничком мандату, која је управо због издајничког и дискриминаторског уговора закљученим са Црквом Србије и изгубила поверење и због којег су и расписани пријевремени парламентарни избори. Сада та иста ЦПЦ, на челу Михаилом Дедејићем и партијским активистом Стевом Вучинићем, критиком бившег режима о наводној дугогодишњој дискриминацији ЦПЦ и стварању “ДПС цркве”, желе да дају легитимитет крњој Влади Дритана Абазовића и политичку подршку “помиритељима” које нам нуде рјешење кроз закључење Темељних уговора са СПЦ и ЦПЦ, којим је све наше светиње дефинитивно и заувјек поклоњају Цркви Србије, а православно питање у Црној Гори трајно замрзава!?

Из јавних наступа двије недјеље пред изборе, који нијесу ничим споља изазвани већ искључиво одлука Михаила и Стева да се укључе у изборну кампању (на чијој страни?) није проблем садржина темељних уговора, ни са Црквом Србије, ни овог који се појавио и медијима, него само неспоразум око нивоа државних функција лица на другој страни са којим наводно нешто треба да преговара?

А о чему ће преговарати када из члана 7 тог обесцрквеног акта произилази да ЦПЦ пристаје да се Цркви Србије упише власништво и државина на свим манастирима и црквама у Црној Гори, а њој јемчи нека апстрактна “слобода вршења литургије” у још апстрактнијим православним вјерским објектима, без икаквих преношења стварноправних овлашћења од стране Владе Црне Горе на вјерске објекте у државној својини, које сада има или може у перспективи имати.

Значи чим буде могао Абазовић и Ковач да их приме, они ће потписати ову капитулацију?

Круна преваре вођства ЦПЦ је преамбула и чланови 1, 3 и 12 њоховог предлога уговора, у којима ЦПЦ себе дефинише као представника свих православних Црногораца!? Зато ми православни Црногорци смо принуђени да реагујемо прије него се ставе потписи на нову издају, да јавно поручимо – НЕ У НАШЕ ИМЕ!

НЕ У НАШЕ ИМЕ одрицању од наших православних светиња и духовног наслијеђа свих православних вjерника Црне Горе без обзира на етничку припадност.

НЕ У НАШЕ ИМЕ овом трулом компромису стварањем јеретичких цркава етничких Црногораца, с једне стране и етничких Срба, с друге стране, чиме се трајно осуjећује свака нада да се ријеши црквено питање на канонски начин и у перспективи добије Томос за помјесну православну цркву Црне Горе.

На то никад нећемо пристати, него ћемо поднијети тужбу и против потписника Уговора са ЦПЦ као што смо и против потписника Уговора са Црквом Србије.

 

Служба за односе са јавношћу, Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве Црне Горе