Владика Владимир (Лав) Лајовић, рођен је у Титограду, 27.јула 1971. године, ђе је и завршио Основну школу.. Након тога од 1986 до 1990, завршава Средњу војну школу у Сарајеву. Правни факултет завршава на Унуверзитету Црне Горе 1996.године, а маја 2017 године завршио је и послиједипломске студије на Теолошком факутету у Осјеку, и одбранио магистарски рад „Библијске рефлексије Љетописа попа Дукљанина.“

Током своје професионалне каријере од 1997.године до одлуке да се посвети свјештеничком позиву, обављао је низ истакнутих функција у држави, медијима и привреди.

Аутор је три збирке поезије “У недоумици”, “Ја и вук”, и “Вјенац од вjетрова”, низ стручних студија из области права. Лајовић је објавио и три књиге профетске и медитативне прозе Јектеније и “Метаноја I и II”, и пет теолошких студија “Слобода изнад свега”, “Јерес косовског мита” „Христолики подвиг св. Владимира Дукљанског“ , “Јелена слушкиња Божја” и “Изазови ревидирања Јулијанског календара”.

Све поменуте књиге могу се преузети бесплатно у електронској верзији ОВДЈЕ.

Био је оснивач и координатор невладиног удружења Хришћански покрет Црне Горе, директор Центра за савремену духовност Црногорске православне цркве у Подгорици и уредник портала Православље.ме.

Од 28.јула 2018.године у Милану, произведен је у чин митроносног архимандрита од стране Владике Володимира, епископа Украјинске православне цркве Kијевског патријархата у Италији.

А Декретом бр.334 од 2. јуна 2019.године Синода Италијанске православне Цркве, позван за Архиепсикопа и егзарха за Црну Гору, којем је повјерено да обавља функцију администратора Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве у Црној Гори до избора Епархијског архијереја.

Свечано посвећење (хиротонија) у чин епископа извршено је у Риму 2.новембра 2019.године, по новом календару, којим је начелствовао митрополит Италијанске православне цркве, Његово блаженство господин господин Басилио I.

Овдје можете извршити увид у апостолско прејемство Архиепископа Владимира.

Aктом Министарства унутрашњих послова Владе Црне Горе 09-09119/28489/2 од 12.07.2019.године, као јавном исправом, Епархија Подгоричко-Дукљанска Православне цркве Црне Горе је сходно Закону пријавила оснивање и уписана је у Евиденцију вјерских заједница.

Актом Министарства правде, људских и мањинских права 04-081-914/20-2 од 10.09.2020.године Епархија Подгоричко-Дукљанска Православне цркве Црне Горе је извршила пререгистрацију и усклађивање са одредбама Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница (Сл.лист ЦГ 74/19 и 8/21).

Види: Устав Епархије Подгоричко дукљанске