Владика Владимир (Лав) Лајовић, рођен је у Титограду, 27.јула 1971. године, ђе је и завршио Основну школу.. Након тога од 1986 до 1990, завршава Средњу војну школу у Сарајеву. Правни факултет завршава на Унуверзитету Црне Горе 1996.године, а маја 2017 године завршио је и послиједипломске студије на Теолошком факутету у Осјеку, и одбранио магистарски рад „Библијске рефлексије Љетописа попа Дукљанина.“

Током своје професионалне каријере од 1997.године до одлуке да се посвети свјештеничком позиву, обављао је низ истакнутих функција у држави, медијима и привреди.

Аутор је три збирке поезије “У недоумици”, “Ја и вук”, и “Вјенац од вjетрова”, низ стручних студија из области права. Лајовић је објавио и три књиге профетске и медитативне прозе Јектеније и “Метаноја I и II”, и три теолошке студије “Слобода изнад свега”, “Јерес косовског мита” „Христолики подвиг св. Владимира Дукљанског“. Био је оснивач и координатор невладиног удружења Хришћански покрет Црне Горе, директор Центра за савремену духовност Црногорске православне цркве у Подгорици и уредник портала Православље.ме.

Од 28.јула 2018.године у Милану, произведен је у чин митроносног архимандрита од стране Владике Володимира, епископа Украјинске православне цркве Kијевског патријархата у Италији.

А Декретом бр.334 од 2. јуна 2019.године Синода Италијанске православне Цркве, позван за Архиепсикопа Виторије (регије Рагуса) и егзарха за Црну Гору, којем је повјерено да обавља функцију администратора Епархије Подгоричко-дукљанске Православне цркве у Црној Гори до избора Епархијског архијереја.

Свечано посвећење (хиротонија) у чин епископа извршено је у Риму 2.новембра 2019.године, по новом календару, којим је начелствовао митрополит Италијанске православне цркве, Његово блаженство господин господин Басилио I.

Aктом Министарства унутрашњих послова Владе Црне Горе од 12.07.2019.године, као јавном исправом, Епархија Подгоричко-Дукљанска Православне цркве Црне Горе је сходно Закону пријавила оснивање и уписана је у Евиденцију вјерских заједница.